Vegetarisch leven

 

www.vegetarischleven.com 

 

Wat is vegetarisme?

 

Waarom vegetarisme? 

 

Vegetarisme en ecologie 

 

Vegetarisme en dierenrechten 

 

VegetariŽr worden

 

De vegetarische voeding

 

Soorten vegetarisme

 

Bekende vegetariŽrs 

 

Vegetarische recepten

 

Video's

 

Links

 

Vegetarisme en  gezondheid 

 

Vegetarisme en spiritualiteit 

 

Vegetarisme en creativiteit 

 

Vegetarisch koken

 

Boeken

 

 

 

Waarom vegetarisme? 

 

Er zijn altijd al vegetariŽrs geweest. Kijk maar eens naar onze lijst van bekende vegetariŽrs. Daar zul je een ook een reeks bekende figuren uit het (verre) verleden terugvinden. Zij zagen ook al de vele goeie redenen om vegetarisch te gaan leven en deden dat dan ook. In deze tijd zijn er bovendien nog een aantal redenen bijgekomen. Hierdoor wordt het vegetarisne steeds populairder.

Hieronder volgen een aantal goeie redenen om vegetarisch te gaan leven. Bekijk ook eens de video hiernaast.

Gezondheidsredenen.

Direct  na het slachten begint het gedode dier reeds te ontbinden. Hierbij komen heel wat stoffen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid. Deze tasten o.a. de nieren aan.

Het lichaam van de mens kan degrote hoeveelheid dierlijk vet (cholesterol) niet verwerken. En daardoor ontstaat vetafzetting op de binnenwand van de slagaders met aderverkalking, hartaanvallen, beroertes, bloedstollingen tot gevolg. 

De helft van de sterfgevallen in Europa is het gevolg van hart- en vaatziekten. VegetariŽrs hebben dus minder kans op deze ziekten.

Vlees vormt tijdens de vertering zgn  Ďmetabolische steroÔdení. Deze zijn kankerverwekkend. Dit geeft dan weer een grotere kans op darm- en rectumkanker.

Hormonengebruik, bewaarstoffen, overdadig medicijngebruik, genetische manipulatie; enz in de bio-industrie  schaden ook de gezondheid van de mens  schaden.

Wetenschappers wijzen op het preventieve karakter van een vegetarische voeding.Alle alternatieve kankertherapieŽn zijn vegetarisch van aard.

Fysiologische redenen.

De mens heeft een lichaam van een vegetariŽr. Plantenetende dieren en ook de mens transpireren door poriŽn in de huid. Vleeseters transpireren via de tong. Planteneters en de mens hebben geen scherpe voortanden en wel vlakke kiezen. Roofdieren hebben scherpe voortanden en geen vlakke maaltanden. 

Planteneters en ook mensen hebben ingewanden die 6 maal zo lang zijn als hun lichaamslengte. Bij een roofdier is dat maar 3 keer zijn lichaamslengte. Dit zorgt bij hen voor de vlugge vertering van vlees vanwege de  afvalstoffen. 

Het maagzuur bij vleesetende dieren is 10 maal sterker dan dat van vegetarische dieren en de mens. Dit om vlees sneller te kunnen verteren. 

Carnivoren kunnen  heel grote hoeveelheden vet verteren zonder dat dit het cholesterolpeil in hun bloed verhoogt. Bij de mens leidt een hoog vetgebruik tot grote cholesterolproblemen. 

Dierenwelzijn.

Dieren hebben, net alsmensen, intelligentie,gevoelens, emoties, een eigen karakter. Dat weet iedereen die huisdieren heeft. Zij kunnen dus ook vreugde, pijn en lijden ervaren.

Alleen al in  Europa worden jaarlijks meer dan negen miljard koeien, varkens, schapen, konijnen, kippen enz gedood voor menselijke consumptie.Tijdens het transport van deze dieren overlijden er reeds meer dan 7 miljoen per jaar! 

De bio-industrie is nu volop bezig dieren genetisch te manipuleren om zo een grotere en goedkopere vleesproductie te krijgen. De wetenschap waarschuwt hier voor het degenereren en uitsterven van dierenrassen. Het blijkt nl dat gekloonde dieren reeds na de tweede of derde generatie onvruchtbaar zijn of onvolgroeide nakomelingen baren. 

De bio-industrie maakt overvloedig gebruik van o.a. tranquilizers, hormonen, antibiotica. Naast de reeds gekende ziekten als BSE, varkenspest, mond- en klauwzeer, enz lijden vele dieren aan o.a. oogkanker, leverabcessen, longontsteking , enz.

Ecologische redenen.

De grootschalige vleesindustrie zorgt voor schadelijke stoffen als fosfaten, nitraten en zware metalen die in de bodem en het grondwater terecht komen.

De vrijkomende ammoniak zet  zich om in salpeterzuur. De ammoniakuitstoot  is voor een groot deel verantwoordelijk voor de bodemverzuring.

Economische redenen.

Voor 1 kg graan is jaarlijks 60 liter water nodig. Voor 1 kg vlees is dat tussen de 2400 en de 6000 liter. Eťn hectare land levert 5 maal zoveel plantaardige eiwitten op als vlees! Met de beschikbare landbouwgrond zou men op aarde 20 miljard mensen op vegetarische basis kunnen voeden.  

Vlees kost gemiddeld meer dan plantaardige eiwitten en bevat bovendien gemiddeld minder eiwitten.